maandag 25 april 2011



Dexter: A Morning Routine
DEXTER is een Amerikaanse televisieserie waarin hoofdpersoon Dexter Morgan zijn leven als ‘blood spatter analyst’ probeert te combineren met zijn hobby. Dexter is in zijn vrije tijd seriemoordenaar. De opening credits, zoals dat bij veel hedendaagse tv-series het geval is, zijn een feest voor het oog. Daarom heeft Miss Moneypenny besloten om deze aan een analyse te onderwerpen.

Check eerst even de credits zelf, voordat je gaat lezen:



Filmtaal
In de opening credits van de tv-serie DEXTER zien we een ochtendritueel dat door middel van extreme close-ups opgebouwd wordt tot een lugubere tentoonstelling. Waar een ei gebakken en gegeten wordt, lijkt het alsof er in mensenhuid wordt gesneden, en waar een (bloed)sinaasappel wordt geperst, lijkt het als we hier naar een ritueel met ingewanden in een blender zitten te kijken.

De mise-en-scene: we zien luxeartikelen: mooie messen, een citruspers, steak voor het ontbijt en een braadpan. De hoofdpersoon scheert zich, flost, trekt een maagdelijk wit schoon T-shirt aan en loopt fris de deur uit, het zonnetje in. Kortom, een welvarende, goed verzorgde man die hecht aan zijn structuur.




We zien gedetailleerde shots van lichaamsdelen; apparaten en etenswaren worden afgewisseld met establishing shots van de handelingen van de ochtendroutine die daarmee gepaard gaan.
De belichting geeft de beelden een soort frisheid en schoonheid. Bepaalde beelden lijken opvallend veel op reclames. In het shot dat het personage zich scheert, lijkt het bijvoorbeeld net alsof we naar een reclame van Gilette zitten te kijken.
De muziek heeft een ondersteunende functie: opgewekt, maar met een zweem van mysterie er overheen. Het diegetische geluid (een steak die gegeten wordt, een koffiemolen die bonen vermaalt, etc.) klinkt suggestief (SE7EN, hier kom ik later nog op terug) en bijna goor.
Bloed is een terugkerend motief. We zien een mug die doodgeslagen wordt, bloed zit in de openingstitel, Dexter bloedt zich bij het scheren, hij doet ketchup over het ei, perst een bloedsinaasappel.



Opvallend aan de cinematografie is dat bijna de hele credits in slow motion worden afgespeeld. Hierdoor wordt de suggestie gewekt dat het hele ochtendritueel met uiterste precisie en hoog bewustzijn wordt uitgevoerd. De hoofdpersoon besteedt aandacht aan zichzelf en hecht erg aan structuur. Het enige shot dat niet in slow motion is gemonteerd is het snijden van het ei in het midden van de credits, waar gesuggereerd dat er in mensenhuid gesneden wordt. Hier volgen de shots kort op elkaar, met duidelijke cuts. Door deze montage doet de handeling luguber aan, terwijl het in werkelijkheid gewoon om een eitje gaat.

De credit op youtube opent met ‘Showtime presents’. Showtime Networks Inc. is onderdeel van de Amerikaanse omroep CBS en biedt entertainment programma’s aan. Vervolgens zien we de openingstitel DEXTER. Dit is het enige shot dat letters bevat. Het zijn neutrale blokletters in capitals, doordrenkt met bloed.

Wat zegt het over het verhaal?
Door de bewuste en gecontroleerde handelingen die in de credit voorbijkomen, kunnen we opmaken dat Dexter hecht aan zijn routine. Zijn blik in de camera en het 'knipoog'-geluidje aan het einde van de credits laten zien dat hij ook nog een andere kant heeft. Bloed is belangrijk omdat Dexter bij de recherche werkt als 'blood spatter analyst', maar ook omdat hij een seriemoordenaar is. De credits laten dus op een subtiele (en originele) manier het dubbelleven van Dexter zien.

De credits zijn een mooie parodie op de credits van SE7EN, dé trailer als je met een seriemoordenaar te maken hebt. De credits van SE7EN laten duistere handelingen die met uiterste precisie worden uitgevoerd op rauwe muziek van Nine Inch Nails; de credits van DEXTER laten alledaagse handelingen zien die met uiterste precisie worden uitgevoerd op een vrolijk/mysterieus deuntje.

Wat doet de trailer met je als kijker?
De trailer is verrassend; hij zet je op het verkeerde been door een alledaags ritueel een luguber tintje te geven. Als de camera maar ver genoeg inzoomt, kan alles er smerig uitzien. De credits van DEXTER wisselt deze extreme close-ups af met overzichtsshots die je een beter beeld geven van de realiteit. Luguber versus alledaags.


<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->Miss Moneypenny

Dexter opening credits: http://www.youtube.com/watch?v=ej8-Rqo-VT4
SE7EN opening credits: http://www.youtube.com/watch?v=SEZK7mJoPLY
<!--[endif]-->

Geen opmerkingen:

Een reactie posten